Het rijbewijs

Het rijbewijs is verplicht voor iedereen die op een motorvoertuig aan het verkeer deelneemt en moet een geldig rijbewijs hebben.
Voor elk soort voertuig is er een apart rijbewijs.
Er zijn verschillende soorten rijbewijzen.

De rijbewijscategorieën voor motorvoertuigen zijn:

Het rijbewijs A
is vereist voor het besturen van een zware motorfiets. Het vermogen van deze motorfiets is onbeperkt.
Voor het rijden op een gemotoriseerde driewieler met een maximum vermogen van meer dan 15 kW heb je ook een rijbewijs A nodig.

Het rijbewijs A1
is vereist voor het besturen van een lichte motorfiets. Dit betreft motoren met een cilinderinhoud van maximaal 125 cc en een maximaal vermogen van 11 kW.
Wanneer je een driewieler met een maximum vermogen van 15 kW hebt, dan is een rijbewijs A1 nodig. 

Het rijbewijs A2
is vereis voor het besturen van een middelzware motorfiets. Dit betreft motoren met maximaal vermogen van 35 kW.

Het rijbewijs AM
is vereist voor het rijden op een brommer, scooter, speedpedelec en een snorfiets.
Heb je het rijbewijs A of B dan krijg je automatisch het rijbewijs AM bijgeschreven.

Het rijbewijs AM4
is vereist voor het besturen van een brommobiel (voertuig op 4 wielen, met een constructie-snelheid van maximaal 45 km/uur).
Heb je het rijbewijs A, A1, A2 of B dan krijg je automatisch het rijbewijs AM bijgeschreven.

Geen bromfietsrijbewijs voor bijzondere bromfietsen
Je hebt op dit moment (2025) geen rijbewijs nodig voor het besturen van een bijzondere bromfiets, zoals bijvoorbeeld de Segway, de Stint en een Trikke. De overheid werkt aan nieuwe regels omtrent deze bijzondere voertuigen. In de toekomst heb je misschien wel een rijbewijs nodig voor de besturing van deze bijzondere bromfietsen.

Het rijbewijs B
is vereist voor het besturen van een personenauto of een kleine bus. Bestuur je een bus, dan mag je met dit rijbewijs rijden indien er niet meer dan 8 personen in de bus zitten. Jezelf niet meegerekend.
Tevens mag je een voertuig besturen met een maximaal gewicht tot van 3.500 kg. Denk hierbij een kleine bestelbus of kleine vrachtauto.

Het rijbewijs BE
is vereist voor het trekken van een aanhanger tot 3.500 kilo (toegestane maximummassa) aan uw bus. De toegestane maximummassa is het lege gewicht + het laadvermogen.

Het rijbewijs B+
is vereist voor het trekken van iedere aanhanger trekken als het gewicht van de auto en aanhanger samen niet meer is dan 4.250 kg (lege gewicht + laadvermogen).

Het rijbewijs C
is vereist voor het besturen van een vracht met een gewicht van meer dan 3.500 kg.
Met een rijbewijs C mag u een aanhanger of oplegger tot 750 kilo (toegestane maximummassa) aan uw bus of camper koppelen. De toegestane maximummassa is het lege gewicht + het laadvermogen.

Het rijbewijs CE
Met een rijbewijs CE mag u een aanhanger of oplegger van meer dan 750 kilo (toegestane maximummassa) aan uw bus of camper koppelen. De toegestane maximummassa is het lege gewicht + het laadvermogen.

Het rijbewijs C1
is vereist voor  het besturen van een vrachtauto en campers met een gewicht van meer dan 3.500 kg tot maximaal 7.500 kg. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de kleine vrachtauto of grotere campers met een gewicht van meer dan 3.500 kg.
Met een rijbewijs C1 mag u een aanhanger of oplegger tot 750 kilo (toegestane maximummassa) aan uw bus of camper koppelen. De toegestane maximummassa is het lege gewicht + het laadvermogen.

Het rijbewijs C1E
Met een rijbewijs C1E mag u een aanhanger of oplegger van meer dan 750 kilo (toegestane maximummassa) aan uw bus of camper koppelen. De toegestane maximummassa is het lege gewicht + het laadvermogen.

Het rijbewijs D
is vereist voor het besturen van autobussen met meer dan 8 zitplaatsen waaronder de bestuurder niet inbegrepen.
Met een rijbewijs D mag u een aanhanger tot 750 kilo (toegestane maximummassa) aan uw bus koppelen. De toegestane maximummassa is het lege gewicht + het laadvermogen.

Het rijbewijs D1
is vereist voor het besturen van kleinere bussen (meer dan 8 en maximaal 16 zitplaatsen, de bestuurder niet meegerekend). Een D1-bus mag maximaal 8 meter lang zijn.
Met een rijbewijs D1 mag u een aanhanger tot 750 kilo (toegestane maximummassa) aan uw bus koppelen. De toegestane maximummassa is het lege gewicht + het laadvermogen.

Het rijbewijs D1E
Met een rijbewijs D1E mag u een aanhanger boven 750 kilo (toegestane maximummassa) aan uw bus koppelen. De toegestane maximummassa is het lege gewicht + het laadvermogen.

Het rijbewijs T
is vereist voor het besturen van een tractor, trekker of een MMBS (motorvoertuig met beperkte snelheid)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait